2012. március 20., kedd

Space - Espacio - Űr lapbook


A gyerekeknél a suliban néha vannak tematikus projectek, ilyenkor több tantárgy óráiba is beleveszik az adott témát. Ebben a trimeszterben az űr volt a téma, így itthon is beszélgettünk a napról, csillagokról, bolygókról. És ugye jó kis lapbook téma ez is :)

Nem akartam túlbonyolítani, mi csak annyit írunk egy-egy könyvbe amiről az iskolában is szó van, vagy ha mondjuk itthon beszélgettünk már valamiről akkor az belekerül. Majd később, ha tanulnak részletesebben a bolygókról , a naprendszerről, akkor majd készítünk egy újabb, bővebb lapbook-ot.

En el colegio el tema del trimestre es el espacio, así realizamos un lapbook sobre el Sistema Solar. Hablamos del sol, de los planetas, de sus órbitas. Un buen tema para un nuevo lapbook :)


A matricás könyvek mostanában nagy slágerek így ehhez is ezt használtuk segítségként. 

Utilisamos este libro de pegatinas


A napot beragasztottam középre, a bolygóknak pedig kartonból készítettem egy-egy alapot. Kis kerek lapokat vágtam ki, kettőt egymással összeragasztottam, majd mikor megszáradt akkor tompa hegyű hímzőtűvel (hogy ne szúrjam meg magam) egy-egy fonalat vezettem keresztül rajtuk. Ezeket egyre hosszabbra hagytam, a nap köré ragasztottam, így modelleztük a bolygók pályáját. 

Así hizé los planetas




Hátra a szokásos szókincses kártyák kerültek mindhárom nyelven, néhány kép Lajka kutyáról, Gagarinról és Neil Armstrongról. 





Az iskolába pedig egy mesét vagy verset kellett írni amiben valamelyik bolygó szerepel. Néha úgy érzem, az általános iskolás házi feladatok inkább a szülőknek szólnak...



Ha meghúzzuk a madzagot, az egér felugrik a Holdra - jó, mi? :)

Mindegy, a lényeg, hogy teljesítettük a feladatot. :)

Itt pedig két nagyon jó kis videó gyerekeknek (spanyolul), a Naprendszerről:



és hogy miért is váltakozik a nappal és az éjszaka:


3 megjegyzés:

  1. Nagyon jópofák ezek a lapbook-ok, de ahogy nézem, bizony elég idöigényes és egy gyerek egyedül tényleg nem tudja megcsinálni. Bár az is biztos, hogy igy játékos módon, jobban szemléltetve többet tanulnak, jobban megmaradnak a dolgok, mint ha csak simán egy könyvböl tanulnák.
    Egyébként a lapbook iskolában "kötelezö", vagy csak magatoknak csináljátok, hogy könnyebben tanuljanak a lányok?
    Az biztos,hogy hatalmas elöny nekik, hogy két(három) nyelvet szívnak magukba gyerekként!
    Szép napot! Orsi

    VálaszTörlés
  2. Az iskolában csak a vers/meseírást kapták feladatként, illetve hogy készítsenek egy rajzot is hozzá, ami úgymond a fedlap is egyben, névvel, osztállyal és a mese címével.
    Ezt kicsit túlbonyolítottuk Petrával a madzagon felugró egérrel, de ennek a gyereknek mindig extrém ötletei vannak, én meg vevő vagyok rájuk :)

    A lapbook nem kötelező az iskolában, sőt, tulajdonképpen nem az iskolából jött az ötlet, hanem onnan, hogy tavaly nyáron megérdeklődtem, hogy hogyan lehetne a magyar tananyagot tanítani a gyerekeknek. Az magyar sulikban hamar kiábrándítottak a magántanulói státusszal kapcsolatban (kifogásként hoztak olyasmit pl., hogy a külföldi gyerekek nem tudják a helyes betűkerekítést (könyörgöm, minden ország máshogy tanítja, itt pl. a nagy betűk akkor is nyomtatott nagy betűk ha folyóírással írnak, az r-et másképp írják, stb.), én pedig nem vagyok hajlandó stresszelni a gyerekeket ilyen hülyeség miatt), aztán elkezdtem keresgetni az otthon oktatós blogok között és ott találtam rá ezekre a könyvecskékre.
    Arra nagyon jók, hogy rendszerezzük vele a tananyagot és könnyen bele lehet csempészni mind a három nyelvet (ha nem is sikerül mindig mindegyikbe). Ráadásul tetszőlegesen alakítható, bővíthető később. Arra meg azóta jöttem rá, hogy milyen jó a tananyag ismétlésére, mert mivel ők készítették, nagyon büszkék rá és folyton leveszik a polcról, nézegetik, kérik, hogy rakjuk ki a kártyákat, mutogatják mindenkinek.

    Igazán hasznos szerintem akkor lesz ha majd komolyabb tárgyakat tanulnak, mert akkor könnyen össze lehet velük foglalni egy korszak történelmét, elő lehet hozzá kapni a korszak irodalmát, vagy földrajzból egy ország gazdasága, ipara, földrajza, városai, stb., és így egyszerre átlátják az egészet.
    A lehetőségek száma végtelen, és egyelőre imádják csinálni.

    Ráadásul ezzel megtanulnak összefoglalni egy témát, együtt tervezzük meg hogyan legyen elrendezve egy-egy könyvecske, és bár most még nekem van vele több munkám az előkészületeket illetően, később -remélem- ez csökkenni fog :) A színezést, vagdosást, ragasztást meg már most élvezik.

    VálaszTörlés
  3. Eszmeletlen jok Ditke!!! Mennyi ido, energia es kozben szorakozas fekhet ezekben :-)) Meg nem is jartam ezen az oldaladon, pedig irtad, hogy athozod ide a lapbook-os temakat. Szenzacios - innen tenyleg nagyszeru lesz meriteni majd nekunk is otleteket ;)) Danival most tartunk ott, hogy iskolaba menet mindig rajon, hogy el kezdjen kerdezni egy-egy szot, kifejezest, hogy mondjak spanyolul v angolul... most kezd a dolog igazan izgalmassa valni igy negy evesen a segundariaban :)) Koszi ezeknek a kozretetelet, nagyon hasznos!

    VálaszTörlés